Unica

Welkom bij de Unica product lijn.
De eerste ontwerpen van UNICA zijn zeer uiteenlopend. Hieronder vind je enkele van mijn creaties. Alle juwelen worden exclusief voor jullie en met de hand gemaakt, dus de mogelijkheden zijn eindeloos!

  • Heb je een idee in je hoofd?
  • Heb je een persoonlijk verhaal van liefde of verdriet dat je wil omgezet zien in een uniek juweel?
  • Wil je oud goud hergebruiken?
  • Heb je iets gezien in mijn collectie en wil je het toch net iets anders: een andere edelsteen, liever goud in plaats van zilver, een bredere of net een smallere ringband?

Samen vinden we ongetwijfeld wat je zoekt.

Contacteer me voor een afspraak via email natascha@casacreativa.be of bel me even op +32(0)498852061. We gaan samen aan tafel zitten om zo tot een ontwerp te komen waar je volledig achter staat.

Deze hanger heb ik mogen ontwerpen voor een koppel die zal trouwen op dezelfde datum als de moemoe van de bruid, maar dan exact 66 jaar later. In de hanger zit de gouden trouwring van moemoe verwerkt, waarin nog de namen en datum van het huwelijk gegraveerd staan. Deze gouden ring heb ik vastgemaakt in een zilveren ring waarin de initialen en de huwelijksdatum van het betreffende koppel gegraveerd werden. Ik heb daarin nog 2 steentjes bevestigd die verwijzen naar de geboortemaanden van hun 2 zonen. Het rode steentje is een granaat en verwijst naar de maand januari en het blauwe steentje is een topaas en die verwijst naar de maand december.

Bij een aantal ontwerpen heb ik een halsketting en armbandje geknoopt met dezelfde edelstenen die ik gebruikte in het hoofdontwerp. Tussen elke parel wordt een knoopje gemaakt, zodat de edelstenen niet tegen elkaar zouden kunnen schuren.

Als edelsmid luister ik naar jouw verhaal, komen we samen tot een ontwerp en zit ik uren achter mijn werkbank om dit juweel te creëren dat jouw verhaal perfect weergeeft.
Het hangertje hiernaast is het resultaat van zo’n verhaal. Naar aanleiding van hun 20ste huwelijksverjaardag wou de man zijn vrouw verrassen met een juweel met de vingerafdrukken van hun gezin. Op de voorkant zie je de vingerafdrukken van de kinderen, op de achterkant de vingerafdrukken van het koppel.

Hier kreeg ik van iemand 3 trouwringen in 18 karaat geelgoud. Na het verwijderen van de diamantjes, heb ik die omgesmolten om daarna te hersmeden tot een nieuwe ring. Er werd gekozen voor een strakke ring met een ruwe afwerking. Ik zorgde voor een gehamerde structuur die mat afgewerkt is. In de ring is een princess geslepen witte zirkonia van 5 op 5 mm verwerkt.

Voor de 70ste verjaardag van mijn mama had ik haar een juweel beloofd volledig door mijn hand gemaakt. Ze koos voor een ring met een zoetwaterparel. Na wat zoekwerk bij verschillende handelszaken van edelstenen, botste ik op deze mooie zoetwaterparel met grillige vormen. Ik besloot deze te gebruiken en begon met het maken van een zetkast volledig passend voor deze steen. Daarna smeedde ik een ring in de juiste  maat. Hiervoor zijn wel wat gesprekken voorafgegaan, omdat ik wilde dat de ring volledig naar de smaak van mijn mama werd ontworpen. Ik denk wel dat ik hierin slaagde en dat ze er content mee is. 

Beide ringen zijn ontwerpen waarbij niet gesoldeerd werd. Er is gewerkt met verschillende materialen in laagjes die worden samengehouden door middel van reveren of klinken. Links heb ik een herenring ontworpen met zilver, koper en ebbenhout. Rechts werkte ik met koper en plexi in twee kleuren.

Hier heb ik wat zitten experimenteren met zilver al dan niet gecombineerd met zoetwaterparels.

Ik paste een techniek toe waar je zilver gaat smelten met een brander. Als het zilver helemaal gesmolten is, giet je het zo snel mogelijk in een emmer met water. Door het water stolt het zilver al voordat het de bodem heeft geraakt. Op deze manier krijg je prachtige vormen.

De entourage ring was een opdracht voor de opleiding goudsmid die ik volgde. Dit is een ring met in het midden een steen omringd door een bepaald aantal al dan niet kleinere steentjes. De minimalistische ring ernaast ontwierp ik voor mijn dochter.

Soms moet je al eens het werk aan het aangename koppelen…

Toen we op champagneweekend waren, verkocht ik sleutelhangers die ik maakte met champagnecapsules van desbetreffende champagneboer.

Met een eerder getoond ontwerp in het achterhoofd, mocht ik voor iemand een gelijkaardige ring ontwerpen in 18 karaat wit goud. Ze had hiervoor de trouwring van haar man, die hij toch niet droeg. Die trouwring heb ik omgesmolten en bewerkt tot het resultaat wat je hiernaast ziet. De klant wou er ook een steentje in gezet hebben. Aangezien ze niet van teveel bling-bling houdt, koos ik hier voor een citrien als cabochon geslepen. 

In de loop van de opleiding leerden we over de verschillende mogelijkheden om stenen in juwelen te zetten. In dit voorbeeld zie je een ontwerp waarin een vierkante steen moest verwerkt worden. Ik koos voor een eenvoudig ontwerp, een effen gepolijste brede ring. Ik maakte de volledige zetkast zelf volledig op maat van mijn gekozen steen. De steen is een zirkonia van 5*5 mm princess geslepen.

Hier zie je weer één van mijn eindwerken. Ik werkte met zilver die tot een draad van 1 mm getrokken werd. Het unieke aan deze schakelketting is dat die bestaat uit 30 identieke schakels. Deze schakels moesten er van alle kanten boeiend uitzien en werden in elkaar gehaakt tot één geheel. Enkel de uiteinden van elke schakel werden aan elkaar gesoldeerd. 

Met pareldraad kan je ook allerhande leuke ontwerpjes bekomen. Hier zie je enkele voorbeeldjes in zilver. Alles kan ook in goud verkregen worden. Hou je van goud, maar vind je goud net iets te duur, dan kan een zilveren juweel ook verguld worden.

Zowel de oorbellen links, als die rechts, zijn gemaakt van stukjes zilveren plaat. Alle vormen zijn mogelijk. Zit je met iets in je hoofd, maar je weet niet of het uitvoerbaar is, laat het me weten en we kijken samen wat we met je idee kunnen doen. Deze paren zijn glanzend uitgevoerd. Maar ook een satijnglans, of een structuur behoren tot de mogelijkheden.

Deze juwelen zijn ontworpen met een bepaalde structuur. Hieronder zie je er een paar in detail. Op de hanger is de structuur van een soort behangpapier weergegeven. De oorstekers hebben het reliëf van een stuk lint wat ik liggen had en de ring is behandeld met een hamer. Zo zie je maar dat er van alles mogelijk is.

Deze ring is een eigen ontwerp, gemaakt met de ‘verloren was’ techniek. Hier ontwerp je een model in was, dat dan op zijn beurt wordt gegoten in een edelmetaal. Naast smeden is dit een techniek die ook heel veel gebruikt wordt. Het is ook leuk om te doen. In was kan ik me volledig uitleven om de meest verfijnde vormen tot in de puntjes te vervaardigen.

Bijpassende oorbelletjes konden bij deze ring niet ontbreken!

Eens ik in was aan het ontwerpen ben, kan ik uren bezig zijn. Je kan met deze techniek alle kanten uit. Ik laat mijn fantasie de vrije loop en probeer in was te vervaardigen wat er in mij opkomt. Hier zie je vier voorbeelden van ringen die ik op die manier gevormd heb. Die werden achteraf in zilver gegoten, maar zouden evengoed in goud kunnen gegoten worden. Ook kunnen er in dergelijke ontwerpen edelstenen toegevoegd worden. Dus om het even welk idee je hebt, er is wel een oplossing voor.

Unica Fine Lines 002

Ook met zilver die tot ronde draad in verschillende diktes getrokken is, kan ik mij volledig uitleven. Oorbellen ontstaan door met de draad te experimenteren en tot verschillende vormen te plooien. Heel leuk om te doen!

Unica Fine Lines 001

Deze set van oorstekers met bijpassende ring werden ontworpen op vraag van een klant. Ik werkte met vierkante draad in zilver. Weet ook dat elk ontwerp ook kan gerhodineerd of verguld worden. Ook is er de mogelijkheid om in goud te werken.

Ook minimalistische juwelen in geometrische vormen spreken mij enorm aan. Deze set van 2 armbanden en bijpassende ringen heb ik gesmeed met vierkante draad in zilver. Ook onderstaande set is met dergelijke vierkante draad ontworpen.

Naar een voorbeeldje dat ik ergens gezien had, probeerde ik ook om zilveren bolletjes te smelten. Die werden dan tot een geheel gesmolten en gesoldeerd op een plaatje. Zo ontwierp ik een volledige set van oorbellen, ring en hanger die apart of samen gedragen kunnen worden.

Hier gebruikte ik weer een andere techniek waar ik van uitgezaagde of geponste ronde vormen, schoteltjes heb gemaakt. Deze oorbellen zijn een compositie van dergelijke aan elkaar gesoldeerde schaaltjes. Onderstaand setje is ook met dergelijke schaaltjes gemaakt. En de foto links zijn dan weer oorbellen van platte schijfjes gecombineerd met schoteltjes die elk een parel in roze kwarts bevatten.

Ik maakte ook kennis met verschillende edelstenen, diamanten en parels, die elk op zich op een unieke manier in een juweel verwerkt kunnen worden. Dit zijn 2 voorbeelden van cabochonringen waarin ik een amethist heb gezet.

Ook bij het verwerken van edelstenen kan je alle kanten op. Beide ringen zijn met een fijnere ringband dan degene die je hierboven ziet. Links ontwierp ik een ring met vierkante draad en een rechthoekige facet geslepen peridoot. Het ontwerp aan de rechterkant bestaat uit ronde draad waarop zetkastjes bevestigd zijn. Ik werkte met zirconia in diverse kleuren facet geslepen. In dit geval stellen ze de geboortesteentjes van mijn drie dochters voor. 

In het verdere verloop van de cursus, was ik veel van mijn vrije tijd bezig met oefenen. Want oefening baart kunst! Ik wilde zoveel mogelijk ideeën en technieken uitproberen. Hier zie je een klein assortimentje van de vele oefenstukjes.

Het eerste jaar van mijn opleiding tot goudsmid sloot ik af met een eigen ontworpen sleutelhanger. In deze opdracht kwamen alle reeds aangeleerde technieken aan bod: legeren, walsen, draad trekken, plooien, meten, smeden, vijlen, schuren, zagen, boren, solderen en polijsten. Ik werkte hier met zilver en koper.

Ook een heel belangrijk onderdeel van het edelsmeden is solderen. In deze opdracht (schakelketting met bijpassende armband en oorbellen) werden allemaal gelijke ringetjes gedraaid, losgezaagd, gesoldeerd en gewalst tot gelijke langwerpige schakels. Met verbindingsogen heb ik die aan elkaar gezet tot een klassieke schakelketting. Rechts heb ik een lange zilveren ketting met twee grote  druppelvormige schakels ontworpen.

Het begin van mijn opleiding tot goudsmid bestond hoofdzakelijk uit zagen, vijlen, schuren en polijsten. Om te oefenen heb ik onder andere de namen van mijn kinderen uitgezaagd in messing. Op onderstaande foto’s zie je o.a. nog een ring met een handmatig uitgezaagde naam. Die is afgewerkt met een satijnglans. Daarnaast zie je een setje uitgezaagd in koper en een ring met een met de hand gezaagd hartje.